40 år senare brinner krögaren fortfarande för att inspirera

Foto: Patrik Lindström

I Falu Sparbanks gamla lokaler driver entreprenören Ingemar Eberstål en av stadens mest framstående krogar, Restaurang Banken. Utöver intresset för mat och dryck i en trevlig miljö brinner Ingemar för att locka fler till besöksnäringen. Kan du konsten att laga god mat kan du ta jobbet med dig var du än vill bo i världen.
– En lök är en lök både i Falun och i New York, fastslår Ingemar Eberstål som driver Restaurang Banken i Falun.


Möjligheten att ta med sig jobbet runt i världen är en av faktorerna som lockade Ingemar till branschen för nästan 40 år sedan. Innan Restaurang Banken drev Ingemar bland annat Rådhuskällaren i Falun. Intresset för matlagning har han haft sedan barnsben.
– Jag har alltid lockats av möjligheten att vara kreativ. Som kock träffar du dessutom många människor från hela världen och skaffar snabbt ett brett kontaktnät som du har stor nytta av för all framtid, säger Ingemar.


Mycket har förändrats under Ingemars tid i branschen. En av dem är kvaliteten på maten.
– I Sverige äter vi generellt bra mat med hög kvalitet på råvaror och tillagning. En bra topp drar med sig även den breda massan, i dag är intresset för mat så stort att det finns matlagningsprogram på nästan alla tv-kanaler. Dessutom har dagens arbetsgivare blivit mer seriösa och månar om sin arbetskraft på ett annat sätt än tidigare. För mig är det viktigt att de som söker sig till branschen nu och framöver ska kunna vara stolta över sitt yrke och branschens ideal, säger Ingemar.

Fler talanger behövs i framtidens besöksnäring – inte bara kockar. I syfte att väcka intresse för matlagning och synliggöra alla möjligheter och karriärvägar var Ingemar med och startade initiativet Kockduellen i Falun. Det är en matlagningstävling för högstadieelever som arrangeras i ett samarbete mellan Visita och skolorna.
– I dag finns det så många spännande utbildningar för dem som vill utveckla och fördjupa sin kompetens. Trenden i samhället är att konsumenter i dag är mer medvetna. Fler vill äta mat som är gjord på bra och lokala råvaror vilket ökar behovet av talanger som inspireras av utmaningarna kopplat till det. Det betyder väldigt mycket för branschen, menar Ingemar.

En fördom som präglat restaurangbranschen i några år är att jobbet ofta är på kvällar och helger – tider då många vill vara lediga. Men Ingemar vänder istället på frågan:
– Vad är egentligen normala arbetstider i dag? Det gamla tänket om att jobba mellan åtta och fem är på väg att suddas ut. Många människor är mer effektiva på kvällen och gillar att vara lediga på dagen. Jag själv är ett tydligt exempel på det.


Skribent
Sofie Lundmark